شرکت حسابداری و خدمات حسابداری

تسعیر-چیست

تسعیر چیست

تسعیر چیست : تسعیر در لغت به معنای نرخ گذاشتن و یا ارزش تعیین کردن برای یک کالا یا واحد پول می باشد ، البته در برخی موارد در معنای گران قیمت شدن و ارزش یافتن نیز به کار می رود . استفاده از این کلمه را در مکاتبات دوره قاجار را بیشتر می توان دید ، برای مثال در روزنامه وقایع اتفاقیه شماره ۲۴۵ جمله ای با این مضمون را چاپ کرده اند : دیگر نوشته اند امسال حاصل خوب در آن جا به عمل نیامده و زراعت قدری کم ربع شده بود و غله تسعیر به هم رسانده . در حال حاضر کاربرد این لغت کمی متفاوت تر از گذشته می باشد ، اگر به فعالیت های تجاری و تولیدی در سطح یک کشور کمی دقت کنیم متوجه خواهیم شد که افراد فعال در این زمینه محصولات خود را تنها برای فروشندگان و تقاضا کنندگان داخلی عرضه نکرده و آن ها را به خارج از کشور نیز صادر می کنند . تجار بهای کالا ها و خدمات ارسالی را در قالب پول کشور طرف معامله دریافت می کنند ، ولی برای ثبت آن ها در دفاتر قانونی مجبور خواهند شد تا ارزش ریالی وجوه را تسعیر کنند ، چرا که ملاک ثبت اطلاعات مالی در دفاتر بر طبق قانون ارزش ریالی آن ها می باشد .

تسعیر چیست

در واقع هدف از این کار این است که تسعیر معاملات ارزی به طریقی انجام شود که نتایج آن با اثرات تغییر نرخ و ارزش آن بر جریان های وجوه نقد شرکت ها هماهنگ باشد و این اطمینان را ایجاد کند که صورت های مالی تصویری مطلوب از نتایج عملکرد واحد تجاری را نشان می دهند ، از طرفی نظام های پولی در سطح بین المللی در طی سال ها تغییرات زیادی را داشته اند و ساختار اقتصادی کشور های مختلف را تحت تأثیر خود قرار داده اند و باعث شده اند تا هر اقتصاد نظام ارزی مخصوص به خود را اتخاذ کند . این تغییرات همچنین سبب شده است تا نرخ ارز نیز در طول سال های متمادی بخصوص بعد از فرو پاشی نظام ارزی (برتن وودز) نوسانات زیادی را بخود دیده باشد ، بنابراین در متن پیش رو به دلیل اهمیت ارز در مبادلات تجاری به تسعیر در ارز خواهیم پرداخت .

 

حسابداری تسعیر چیست (ارز)

تشخیص-سود-تسعیر-ارز-(شرکت-های-دولتی-و-غیر-دولتی)

رشد و پیشرفت فناوری در همه زمینه ها باعث شده است تا تجار در هر نقطه ای به فکر گسترش میزان ارتباطات خود باشند و با کشورهای مختلفی مراودات تجاری خود را انجام دهند . این مراودات در کنار تمامی نکات مثبت خود مشکلاتی را هم برای آن ها ایجاد کرده است ، یکی از مشکلات تفاوت نرخ ارز در کشور های مختلف است . این معضل به قدری اهمیت پیدا کرده است که یکی از استاندارد های حسابداری یعنی استاندارد شماره ۱۶ را به طور اختصاصی برای آن تعیین کرده اند . هر تاجری که به مبادله کالا و خدمات با افراد خارجی می پردازد موظف است تا مبادلات خود را در صورت ها و گزارش های مالی به ریال تسعیر کند . هدف از این کار در واقع این است که دریابیم از چه نرخی برای تسعیر استفاده کنیم و آثار مالی ناشی از تغییرات نرخ ارز را چگونه در صورت های مالی منعکس کنیم . زمانی که ارزش ارز چه در خرید و چه در فروش با هم تفاوت داشته باشند ، باید تفاوت موجود شناسایی و سود و زیان ناشی از تسعیر ارز تعیین گردد .

 

تشخیص سود تسعیر ارز (شرکت های دولتی و غیر دولتی)

نحوه تشخیص سود تسعیر در شرکت های مختلف  توسط شرکت حسابداری یا خدمات حسابداری متفاوت از یکدیگر می باشد ، در واقع در شرکت های غیر دولتی تفاوت های تسعیر معاملات ارزی در صورت سود و زیان هر دوره و در موارد نادر هم در حساب بهای تمام شده کالا ها منظور می شود . در شرکت های دولتی تسعیر تبادلات ارزی بر طبق ماده ۱۳۶ قانون محاسبات عمومی در حساب اندوخته تسعیر دارایی و بدهی و در صورت سود و زیان منظور می شود .

 

در تاریخ معامله نرخ تسعیر چیست

در-تاریخ-معامله-نرخ-تسعیر-چیست

تعیین نرخ ارز در لحظه معامله در حسابداری شرکت ها دشوار است ، بنابراین سعی می شود تا تقریبی از نرخ تسعیر در زمانه معامله را برای آن منظور کنند . برای مثال از نرخ میانگین هفتگی و یا ماهانه تسعیر ارز برای معاملاتی که در طول یک هفته و یا یک ماه انجام می شود استفاده می کنند ، ولی اگر کشور مربوطه دچار نوسانات ارزی باشد ، استفاده از این نرخ در تعیین تسعیر قابل اعتماد نخواهد بود .

 

روش‌ مورد استفاده‌ در صورتهای‌ مالی‌ عملیات‌ خارجی ‌برای‌ تسعیر چیست

روش‌-مورد-استفاده‌-در-صورتهای‌-مالی‌-عملیات‌-خارجی-‌برای‌-تسعیر-چیست

روش های مورد استفاده بیشتر به نوع رابطه های عملیاتی و تأمین مالی بین واحد گزارشگر (شرکت مادر در خارج از کشور) و واحدی که عملیات خارجی (فروش محصول یا ارائه خدمات شرکت خارجی) را انجام می دهد بستگی دارد که در این زمینه آن ها را به دو بخش تقسیم کرده اند : عملیات خارجی متصل به واحد گزارشگر و منفصل از آن . در رابطه با گروه اول می توان گفت که آن ها فعالیت های خود را همچون بخشی از واحد خارجی متصل به آن انجام می دهند . برای مثال این واحد ممکن است تنها کالاهای دریافتی از شرکت خارجی را بفروش برساند و سود حاصل از فروش را برای آن ها ارسال کند . در این مورد تغییر نرخ تسعیر بین ریال و واحد پول کشور محل انجام عملیات خارجی بر جریان های نقدی واحد گزارشگر تأثیری آنی را دارد . بنابراین تغییر نرخ تسعیر به جای تغییر در میزان سرمایه گزاری های واحد گزارشگر بر اقلام مالی نگهداری شده توسط واحد عملیاتی تأثیرگذار خواهد بود . در طرف مقابل واحد مستقل خارجی تنها بر اساس واحد پول محل فعالیت خود تمامی فعالیت ها را از کسب درآمد تا انعقاد قرارداد انجام می دهد . حتی این شرکت می تواند معاملاتی بر اساس واحد پولی غیر از واحد پول محل فعالیت خود مثلاً به یوان را انجام دهد که تغییر تسعیر در این حالت تأثیر چندانی را بر جریان‌های مالی خود و حتی واحد گزارشگر نخواهد داشت . به عبارتی تغییر در نرخ تسعیر ، خالص سرمایه گذاری های واحد گزارشگر را در واحد مستقل تحت تأثیر خواهد گذاشت .

09034915617 whatsapp 02188196080 phone